Miroslav Rovenský

Mira fotoJiž více jak dvacet let specializovaný na historické lesní rohy a autentickou interpretaci hudby období klasicismu a baroka. Hudebník, trvale angažovaný nejvýznamnějšími soubory nejen v Čechách, ale především v Německu a Švýcarsku. Muzikant, který hrál v Čechách s předními soubory všech hudebních žánrů, od dechové hudby ( divizní dechová hudba), rockové opery (Jesus Christ Superstar), jazzu ( Kentonnmania), současné skladby (Agon), operety a muzikálů (Hudební divadlo Karlín), opery (Národní divadlo) a symfonické tvorby (Symfonický orchestr Českého rozhlasu Praha). V komorní hře finalista soutěží v Yorku, Antverpách a vítěz a laureát soutěže v holandském Den Haagu.

Miroslav Rovenský je absolventem Konzervatoře v Praze a Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. V současné době je stálým členem Akademie für Alte Musik v Berlíně a souboru Amphion Bläser Oktett Basel. S těmito soubory a mnohými dalšími natočil již několik desítek CD, z nichž mnohá byla veřejností a odbornou kritikou oceněna cenami: 5 Diapason, Choc du Monde de la Musique, Deutschen Schallplattenkritik, Edison Classical Music Award, Grammy Award a dalšími. Jako člen těchto souborů vystupoval na pódiích v řadě zemí Evropy, Asie a Ameriky. Sólově vystupoval kromě České republiky, Německa a Švýcarska i v Belgii, Holandsku a Japonsku.

Dlouholetou pedagogickou činnost si zpestřuje workshopy autentické interpretace na universitáchve Lvově, Bogotě či v Tokyu.

V roce 2006 se vrátil Miroslav Rovenský ke své herecké práci ve filmu Coming Soon (Don Gio, Pan Tau), a v témže roce velmi úspěšně debutoval jako režisér a scénograf se světovou premiérou opery Borise Yoffeho: „Ester de Racine" ve švýcarské Basileji.