Linda Mantcheva

Violoncellistka Linda Mantcheva se narodila roku 1977 v Sofii. První hudební impulsy jí zprostředkoval její otec – houslista a stavitel houslí.
Po dvanáctiletém studiu na hudebním gymnáziu v Sofii, pokračovala na „Hochschule für Musik Köln“, kde roku 2001 získala diplom. Zájem o starou hudbu Lindu vedl k absolvování postgraduálního studia v oboru staré hudby na téže vysoké škole v Kolíně nad Rýnem a také postgraduálního studia violoncella na „Universität der Künste Berlin“. Jejími učiteli byli Markus Möllenbeck, Phoebe Carrai, Reiner Zipperling a Richard Gwilt.
Linda získala řadu ocenění v komorní hře na soutěžích v Bulharsku, Německu a Itálii. V letech 2008-2010 byla stipendistkou nadace Yehudi Menuhina „LiveMusicNow“ v Berlíně.
Je členkou proslulých evropských souborů jako „Cordevento“ (Amsterdam), „musica inaudita“(Curych), „Berner Orchester für Alte Musik“ „Les Passions de l’Ame“, „Concerto con Anima“ (Köln), „l’arte del mondo“ (Köln).
Vystoupila na festivalech v Utrechtu, „Van Wassenaer Festival“ v Amsterdamu, „Savannah Music Festival“ v USA, „Luxuria Europae“ v Sofii, „Thüringer Bachwochen“, „Bach Biennale“ ve Výmaru, v „Tokyo City Opera Concert Hall“, v petrohradské filharmonii v „Concertgebouw“ Amsterdam a v komorním sále Berlinské filharmonie.
V současné době žije v Berlíně, kde také vyučuje cello na státní hudební škole Fanny Hensel.